Programma Vredesweek Lochem 2023

Vredesweek 16 t/m 24 september 2023

(On)Vrede, en nu?

Dit is het thema van de PAX vredesweek. Er is de laatste tijd veel onvrede in onze samenleving. De democratie staat onder druk. Wereldwijd zet PAX zich in om vrede te bevorderen. Zo ondersteunt ze Oekraïense partners bij het verhogen van de mentale weerbaarheid en het verwerken van de trauma’s in het oorlogsgebied. Een paar jaar geleden kreeg PAX, samen met en aantal andere organisaties, de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inzet bij het tot stand komen van het VN kernwapenverbod. Dit jaar wordt tijdens de Vredesweek speciaal aandacht gegeven aan manieren om spanning en onvrede in onze eigen samenleving te verminderen.

In Nederland geloven we graag dat wij die zaken op orde hebben. Maar onze democratie staat onder druk. Steeds meer mensen wantrouwen de rechtstaat, de politiek, de media. Conflict, haat en geweld liggen dagelijks op de loer en als we eerlijk naar de stand van zaken kijken zien we dat het systeem in Nederland piept en kraakt onder structureel onrecht, dat de verdeling van macht scheef is en dat het sociale weefsel dat onze samenleving bij elkaar houdt afbreekt. Daarom gaat PAX, naast het internationale werk, ook weer aan de slag in Nederland. Om te bouwen aan een sterke, weerbare democratie die oog heeft voor de belangen van burgers, voor kwetsbare mensen.

Tijdens de Vredesweek willen we ook in Lochem proberen om hierin een weg te vinden. De Ambassade voor de Vrede Lochem heeft hiervoor de volgende plannen:

  • Zondag 17 september vanaf 15.00 uur: Uitreiking Vredesprijs Lochem in het Stadshuus. Dan wordt bekend gemaakt welke persoon of organisatie de eerste Vredesprijs van Lochem heeft gekregen voor de inzet om in Lochem een vreedzame en inclusieve samenleving te bevorderen.
    Inmiddels is bekend dat het Handwerklab ‘Mix and Stitch’ de eerste Vredesprijs in Lochem in ontvangst gaat nemen uit handen van wethouder Marja Eggink.  Initiatiefnemer Lidwien van Beek zal vertellen over haar project.  Aanvang 15 uur.  Iedereen is van harte welkom om deze prijsuitreiking bij te wonen en elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.
  • Maandag 18 september: ‘Café van de Vrede” voor de bewoners van Huize Gudula. De avond wordt geleid door Dick Beltman.
  • Donderdag 21 september vanaf 20.00 uur: ‘Dialoogavond” in BIC (Noorderwal 17, Lochem). We gaan aan de slag met de volgende vragen: Waar maken we ons zorgen over in de Lochemse samenleving? Voel je ook onvrede in je omgeving? Zien we samen mogelijkheden voor verbeteringen? Worden de belangen van alle inwoners in de gemeente vertegenwoordigd? Voelen we dat onze stem ertoe doet? De dialoogavond wordt geleid door Stefan Hanstede.
  • Zaterdag 23 september 20 – 21 uur uur in de Gudulakerk: “Licht van Gudula”. Een meditatieconcert door Eric van Grootel en Liesbeth Niesten. We kunnen een kaarsje aansteken en luisteren naar muziek om ons te bezinnen op hoe we in onszelf en in onze omgeving de vrede een stapje dichterbij kunnen brengen. Entree: 10 euro
  • Zondag 24 september vanaf 10.00 uur in de Gudulakerk een “interreligieuze viering”: uit de Koran en de Bijbel wordt gelezen, er wordt gezongen en gebeden en we vragen ons af hoe we als moslims en christenen samen kunnen bouwen aan een rechtvaardiger en vreedzamer wereld.

Ambassade voor de Vrede Lochem, p/a Arjan Klein Hazebroek, vredesweek.lochem@gmail.com

zie ook: https://paxvoorvrede.nl/vredesweek/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *