STOMENDE BRUILOFTSMUZIEK UIT TRANSSYLVANIË

Op zondag 27 juni zal de Lochemse Schouwburg verwarmd worden door stomende bruiloftsmuziek uit Transsylvanië. Op die dag zal optreden de PALATCA VILLAGE BAND uit Roemenië. 

De volksmuziek van het dorp Palatca (Transsylvanië, Roemenië) is vluchtiger dan benzine, maar veel explosiever! Als een gietijzeren dampende en stampende stoomloc vervolgt het oudste dorpsorkest van Transsylvanië zijn weg door de tijd. Niets en niemand ontziend verpulvert het ieders hart op zijn weg. Nooit geweten dat een groepje van vijf strijkinstrumenten zoveel dakpannen en zoveel harten los kan maken? De manier waarop het ensemble speelt is het best te vergelijken met een veer die steeds opnieuw tot het uiterste wordt gespannen en plotseling wordt losgelaten.

Vanwege de 1,5 meter-regel, treedt het ensemble twee keer op in de Schouwburg voor twee keer een ander publiek van maximaal 40 personen. Eerste voorstelling is van 12 – 13 uur en de tweede voorstelling is van 14 – 15 uur.   Tickets kosten 17,50 euro. Reserveren is verplicht via de site www.schouwburglochem.nl.  

De Palatca Village Band brengt authentieke volksmuziek uit de binnenlanden van Mezöség (Transsylvanië, Roemenië), niet aangetast door de tand des tijds, overrompelend gebracht door het dorpsorkest van de roma-familie Codoba. De verleidingen van de huidige, moderne tijd maken het tot een extra uitdaging om eeuwenoude tradities en gewoontes in stand te houden. Met veel toewijding en passie werkt de muzikantenfamilie Codoba dagelijks aan het onderhouden en in stand houden van haar bijzondere erfgoed. Primás Florin doet dat samen met zijn zoons Marius en Florinel en de Palatca Village Band. 

Deze muziek heeft vele eeuwen getrotseerd en is nog steeds zeer gewild op de bruiloften ter plaatse, maar ook in de Hongaarse danshuizen in Budapest, Utrecht, London, New York, Toronto. De muziek kent een stevige groove en een zeer spanningsvolle timing. De Hongaarse, Roemeense en zigeunermelodieën zijn prachtig; de versieringen op viool adembenemend, de toonladders eeuwenoud (inclusief mircrotonen). De opvattingen over akkoorden en harmonie zijn werkelijk archaïsch, zeg maar weird!

De Mezöségi dansen vormen de rock ‘n roll van de Hongaarse volksdans. De violisten van Palatca verstaan de kunst om violen van “brandhout” te laten klinken als een Stradivarius! De kontra’s (altviolen) zorgen voor aanzwellende bromtonen, die een bijna explosief mengsel onder de dansvloer leggen. De bas zorgt voor een onweerstaanbare beat. En dit alles onversterkt! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *